חדשות


24 באפר׳ 2010

What's new

A Trip to Poland & Lithuania
We are planning a trip following the large Jewish Centers of Pre-War II era
in Poland and Lithuania
We will visit Vilna, Kovna- Slobodka, Ponivezh, Warsaw, Cracow, Lublin, Gur, Kotzk, Lezhaisk, Tykocin and more.
Glatt Kosher meals
Academic guidance: Rav Dr. Shlomo Tikochinski
Tracing your Roots
We can arrange for you a private tour to your roots
for information and registration
please contact:054-2000297
or email: mdvora@013.net

12 באפר׳ 2010

מסע לפולין-ליטא תמוז,תשע"ב





בס"ד

מסע בעקבות מרכזי היהדות בטרם שואה
בפולין-ליטא
הדרכה: יוליק גורביץ

ליווי אקדמי: ד"ר שלמה טיקוצ'ינסקייום רביעי – ת"א - וילנה - קובנהנחיתה בוילנה ,בעז"ה, בשעה 14:00.משדה התעופה נצא הישר לקובנה, העיר השנייה בגודלה בליטא. נתחיל בתצפית הנמצאת על יד הנהר נימן. נמשיך את סיורנו ב"סלובודקה "הלא הוא הרובע היהודי הישן ששימש כגטו בתקופת השואה. נבקר במקום שבו פעם עמד בניין ישיבת סלובודקה בראשות הרב נתן צבי פינקל-הסבא מסלובודקה. מאזור הגטו נמשיך ל"פורט התשיעי", המצודה ששימשה כמחנה מעצר ומוות בתקופת מלחמת העולם השנייה. לאחר מכן נשים פעמינו לבית הקברות היהודי ובו קברי הרב יצחק אלחנן ספקטור והרב אברהם דב שפירא. נבקר בבית הכנסת הגדול של קובנה ובחצר האנדרטה המרשימה לזכר ילדי קובנה היהודיים שנספו בשואה. את סיורנו נסיים במקומות הקשורים לסופרים העבריים אברהם מאפו ולאה גולדברג.

לינה בקובנה.יום חמישי – קובנה – קיידאן – פונוביז' – וילנהלאחר ארוחת הבקר נצא בדרכנו לכיוון צפון-מערב ונעצור לביקור בקיידאן. עיירה זו הייתה מעין "מיקרוקוסמוס" של ההוויה היהודית הליטאית במאות 19-18. בקיידאן עשה הגאון מווילנה את צעדיו הראשונים בלימוד. קיידאן ידועה גם בשל מערכת היחסים המתוחה והבעייתית ששררה בה בין "בעלי בתים" ל"בעלי מלאכה". במקום נשמרו שלושה בתי כנסת ששניים מהם, כמו גם כיכר העיירה, שופצו ושוחזרו. מקיידאן נשים פעמינו צפונה לעיר פונוביז'. שם נראה את הבניין שבו ישיבת פונוביז' המפורסמת ונשמע על אישיותו של הרב שלמה יוסף כהנמן שהקים ישיבות בליטא וגם בישראל. בשעות הערב נחזור לוילנה. לינה בוילנה.יום שישי – וילנה – פונאר – טראקאי – וילנהנפתח את היום בביקור בבתי הקברות היהודיים בוילנה, נפקוד את קברו של הגאון מווילנה ושל הגר צדק הקבור לידו, נמשיך לר' חיים עוזר גרודז'ינסקי ור' איצ'לה מפונוביז'. נבקר גם במקומות שעמדו בתי העלמין בוילנה לפני שנהרסו ונתרשם מהאנדרטאות לזכר הקדושים. לאחר מכן נמשיך ל"בתים הזולים"- ה"ביליגע הויזער" שנבנו על ידי הברון הירש אחרי השיטפון הגדול עבור חסרי הבית. אחרי הצהריים נצא ל"יער פונאר", גיא ההריגה הגדול של יהדות ליטא הסמוך לווילנה להתייחדות עם קורבנות השואה.
נסיים את סיורנו בטראקאי – בירת ליטא הקדומה המפורסמת באגמיה ובנופיה שהם מהיפים באזור. נבקר בטירה המרשימה, במוזיאון ובבית הקברות הקראי המשקפים מאות שנים של חיי הקראים בליטא.

לינה בוילנה.שבת קודש וילנה
בשעות הבקר תפילה בבית הכנסת וארוחת שבת בבית חב"ד .בשעות הצהרים נצא לסיור ב"וילנה היהודית". נתחיל את ביקורנו ב"רחוב הגאון", נמשיך ל"רחוב היהודים" ולביתו של הגאון מווילנה, נבקר במקום בו ניצב ה"שולהויף", הלא הוא בית הכנסת המפורסם ומבני הציבור שהיו סמוכים לו במקום בו פעלה "ספרית שטראשון", ובחצר בה נולד וגדל הפסל היהודי המפורסם מרדכי אנטוקולסקי, בית הכנסת "טהרת הקודש", רחוב רודניצקי, התיאטרון היהודי, "חצר פייגלסון","חצר ישיבת רמיילס,בנין "ועד הרבנים", ביתו של החזון איש ור' חיים עוזר. נסייר ברחובות הגטו, נצעד בעקבותיהם של איציק ויטנברג ואבא קובנר עד חצר בנין ה"יודנראט", ובמקומות מהם שולחו יהודי וילנה לפונאר. בסוף הסיור נציץ אל בית הדפוס המפורסם ביותר בעולם היהודי, הלא הוא "דפוס האלמנה והאחים ראם".

לינה בוילנה.יום ראשון– וילנה – טיקוצין – ביאליסטוק – ורשהלאחר ארוחת הבקר נצא מווילנה לפולין אל העיירה טיקוצ‘ין- היא טיקטין. עיירה שרוב תושביה היו יהודים. נבקר בבית הכנסת מהמאה ה-17. בו נמצא מוזיאון המשקף את החיים היהודיים בעיירה. נמשיך לעיר ביאליסטוק שבה הייתה אחת מהקהילות הגדולות ביותר בפולין. נבקר באתר בית הכנסת הגדול של העיר. נמשיך לאזור הגטו ונתייחס לגורלם לוחמי הגטו ואסיריו. נבקר באתרים הקשורים ליליד העיר המפורסם ד"ר זמנהוף היוצר שפת האספרנטו. משם נמשיך את דרכנו לורשה. בהגעתנו לורשה נעשה סיור היכרות עם בירת פולין.

לינה בורשה.יום שני – ורשה – גור – קוצק – לובליןבבוקר נצא לדרך לכיוון לובלין. בדרך נבקר בעיירה גר (גור) שבה חי ונפטר מייסד חסידות גור, ר' יצחק מאיר רוטנברג (אלתר). נבקר באוהל של שושלת הצדיקים. משם נשים פעמינו לעיירה קוצק ונעלה לקברו של האדמו"ר רבי מנחם מנדל מורגנשטרן מקוצק. בשעות אחה"צ נגיע ללובלין. נבקר בישיבת חכמי לובלין, בבית הקברות היהודי וברובע היהודי של לובלין. לינה בלובלין.יום שלישי – לובלין - ליז'נסק – לנצוט – טרנוב - קרקובהיום נצא לסיור במחנה הריכוז הידוע לשמצה, מאידנק שבו נרצחו כ-80 אלף איש רובם יהודים. אחרי התייחדות עם קורבנות השואה נצא לדרך לקרקוב. משם נסע לליז'נסק ונפקוד את קברו של ר' אלימלך בעל ה"נועם אלימלך". בדרכנו לקרקוב נבקר ב ארמון ובחצר של משפחת פוטוצקי ובבית הכנסת המרשים של לנצ'וט. משם נמשיך לעיר טרנוב ובה נראה את ה"בימה" –שריד לבית הכנסת המפורסם, הרובע היהודי ובית הקברות של טרנוב. בשעות אחה"צ נגיע לקרקוב. סיור הכרות עם העיר.
לינה בקרקוב.יום רביעי – קרקוב – ת"איום זה נקדיש לסיור בקרקוב, נבקר באתרים היהודיים ההיסטוריים: קז'ימיז'- בית הקברות היהודי העתיק, מקום קבורתם של הרמ"א, ה"מגלה עמוקות", הב"ח, ה"מגיני שלמה", ר' העשיל ובעל תוספות יו"ט. נבקר במוזיאון היהודי השוכן בבית הכנסת הישן, בית הכנסת העתיק ה"אלטנוישול", בביה"כ של הרמ"א, בתי הכנסת: אייז'יק, קופה וטמפל .נסייר במרכז הציורי של העיר היהודית. משם ניסע לגטו היהודי- פודגוז', נשמע על פועלו של חסיד אומות העולם, אוסקר שינדלר, כפי שהונצח בסרטו של שפילברג.
בשעות הצהריים נצא לשדה התעופה של קרקוב לטיסת חזרה לארץ
.