חדשות


1 במרץ 2010

מסע לליטא ובלרוס

מסע מרתק בעקבות העולם היהודי בליטא ובלורוס

יום ראשון-מינסק-חאטין
יציאה מתל- אביב בשעה 5 בבוקר ונחיתה בעז"ה בשעה 13:30 בצהרים במינסק Minsk - , משדה התעופה נצא לעבר חאטין Khatyn, כפר שנהרס על ידי הSS ,שם נראה את האנדרטה המנציחה 185 כפרים וישובים שנמחקו לחלוטין במלחמה ו433 ישובים שנהרסו ושוקמו. משם ניסע למלון במינסק ,ונצא לסיור היכרות בעיר סביב אתרים יהודיים וכלליים.




יום שני-מינסק- וולוז'ין- ראדין- לידא-מינסק
לאחר ארוחת הבוקר ניסע ל וולוז'ין Volozhin- ,העיירה בה הקים ר' חיים את "אם הישיבות" בשנת תקס"ג (1903),נראה את בנין הישיבה המפורסמת , נסייר בסמטאות העיירה ובבית הקברות שם קבור ר' חיים מוולוז'ין. משם ניסע לראדין - Radin עיירתו הקטנה של החפץ חיים- ר' ישראל מאיר הכהן זצ"ל . נבקר בבניין הישיבה שמשכה אליה בחורים מכל רחבי העולם , נפקוד את קברם של החפץ חיים , בני משפחתו והרב נפתלי טרופ .
משם ניסע ללידא- Lidaובדרך חזרה למינסק נבקר באיזיה - Ivieh -דוגמה לשטטל מימים עברו. לינה במינסק.




יום שלישי. מינסק-מיר-סלונים-גרודנה-דרוסקניק
נצא בבוקר לכיוון מיר- Mir, נבקר בקומפלקס מבני הישיבה ובבתי הכנסת הסמוכים לה , בבית העלמין על קברו של ר' ירוחם ליבוביץ' , כמו כן נראה בפאתי העיר את טירת מיר שנבנתה בסוף המאה ה-15 ושמשה את משפחות האצולה לבית ראדז'יוויל .. משם ניסע לסלונים -Slonim ,שהייתה עיר מלאה בבתי מדרש ובתי כנסת ומלבד בית הכנסת הגדול לא נותר דבר. נראה את בית הכנסת ונפקוד את קברו של מייסד חסידות סלונים. נתייחד עם הקהילה היהודית שנטבחה על ידי האייזנצגרופן בפטרולביץ. נמשיך בסיורנו בבלרוס לעבר גרודנהGrodno - , נסייר בגטו היהודי ונבקר בבית הכנסת הגדול של גרודנה ובמוסדות יהודיים בגרודנה. נחצה את הגבול לליטא ונגיע לעיר הנופש דרוסקניק -Druskenik, שם נלון וננוח קמעא מחלקו הראשון של המסע.




יום רביעי –דרוסקניק-אליטוס-קובנה
בבוקר נטייל בעיר היפה דרסוקניק , משם ניסע לאליטוס- Alytus , נבקר במצבת הזכרון ליהודים שנספו בשואה. נמשיך בדרכנו לקובנה – Kovna העיר השנייה בגודלה בליטא ונערוך סיור כללי בעיר, נסייר בעיר העתיקה ובכיכר העירייה, נשוטט במדרחוב המרכזי בקובנה- שדרת ליסביס , Laisves aleja ,נבקר בספריית מאפו ברחוב מאפו אשר נקרא כך על שם בית הספר היהודי שהיה באותו רחוב, בו לימד אברהם מאפו. נעבור דרך ביתה של המשוררת לאה גולדברג, באותו בית התגורר ד"ר אלחנן אלקס, ראש קהילת יהודי גטו קובנה (ה"אלטסטנראט"), נבקר בבית הכנסת "אוהל יעקב", היחידי שנשאר בקובנה לאחר המלחמה ופעיל עד היום, ונתייחד עם זכר הנרצחים ליד האנדרטה לנרצחי השואה שבחצר בית הכנסת.

יום חמישי-קובנה-סלובודקה-קיידן-פונוביז'-וילנה
בבוקר נמשיך את סיורנו בקובנה. נבקר בפרבר סלובודקה-Slobodka , המצוי מעבר לנהר , בו חיו אלפים מתושבי העיר היהודים, ושימש כאתר הגטו היהודי , בישיבה המפורסמת שבראשות הרב נתן צבי פינקל – הסבא מסלבודקה . ובאיזור גטו קובנה. משם ניסע לפורט התשיעי – אחד מן המבצרים הרוסיים הידועים לשמצה ואשר שימשו כבית כלא וכאתרי השמדה לעשרות אלפים מיהודי קובנה וליטא.
.מקובנה ניסע לקיידן- Keidan שהיא אחת מן הערים העתיקות בליטא. ישיבותיה של קיידן היו ידועות בכל ליטא . בתקופה מסוימת התגורר בה הגר"א, שנשא אשה מבנות קיידן. בקיידן נשתמרו חלק מבתי הכנסת שהיו בה וגם בית הקברות היהודי. נבקר בטירת רדיזוויל וכמובן בבתי הכנסת שנשתמרו.
נמשיך במסענו לפונוביז'- Ponivezh, שם נראה את הבניין שבו הייתה הישיבה ונשמע על אישיותם של הרב שלמה יוסף כהנמן שהקים ישיבות בליטא ובארץ ישראל ועל ר' איצל'ה מפונוביז'.
משם ניסע לוילנה ,שם נלון.




יום שישי-וילנה
בבוקר נצא לסיור כללי ב וילנה –"ירושלים דליטא" - Vilna, נבקר ארמון הנשיא, האוניברסיטה העתיקה של וילנה , נציץ אל בית הדפוס המפורסם ביותר בעולם היהודי , הלא הוא "דפוס האלמנה והאחים ראם" , נראה את "הבתים הזולים" – "הביליגע הויזער" שנבנו ע"י הברון הירש אחרי השיטפון הגדול עבור חסרי הבית. נבקר בצריף מוזיאון השואה ובמוזיאון היהודי.
נבקר בבתי הקברות היהודיים , נפקוד את קיברו של הגאון מוילנה ומשפחתו ושל הגר צדק הקבור לידו , נמשיך לר' חיים עוזר גרודז'ינסקי ור' איצ'לה מפונוביז' .
נבקר גם במקומות שעמדו בתי העלמין בוילנה לפני שנהרסו , ונתרשם מאנדרטאות הזיכרון לזכר הקדושים.
נחזור למלון להכנות לשבת.
את תפילת קבלת שבת נעשה עם חברי הקהילה המקומית וסעודת שבת בבית חב"ד.




שבת קודש פרש' כי תצא- וילנה- סיור רגלי
בשבת נערוך סיורים רגליים בעיר ונראה בין היתר – את בית הכנסת "טהרת הקודש"- בית הכנסת היחידי בוילנה , בית הכנסת הגדול של וילנה "שולהויף"- ,shulhoyf רחוב רודניצקי, התיאטרון היהודי , "חצר פייגלסון" , "חצר אנטוקולסקי" , חצר ישיבת רמיילס , רחוב היהודים ובית הגר"א , מקום בית הכנסת הגדול , הרובע היהודי , בנין "ועד הרבנים" , ביתו של החזון איש ור' חיים עוזר. חצר חסידי אומות העולם , הגטו הקטן והגטו הגדול , בנין היודנראט , בית החולים היהודי , מקום שילוח היהודים לפונאר ועוד .




יום ראשון- פונאר , טראקאי, נסיעה לשדה התעופה
נצא מוילנה לעבר יער פונאר--Ponar הוא גיא ההריגה הגדול של יהדות ליטא הסמוך לוילנה, להתייחדות עם קורבנות השואה. משם ניסע לטראקאי -Trakai בירת ליטא הקדומה, שהייתה אחד הישובים הקראיים הקדומים והחשובים ביותר בליטא ומפורסמת באגמיה ובנופיה שהם מהיפים באזור. נראה את הטירה מהמאה ה-14 ששימשה את הנסיכים הגדולים של ליטא , ונסייר במוזיאון ובכנסה של הקראים המקומיים.
לפנות ערב נגיע לשדה התעופה ונמריא, בעז"ה, חזרה לארץ .